lördag 26 november 2011

Ferdinand Lundquist, Cosmorama och Arkaden

På Östra Hamngatan i Göteborg låg det stora varuhuset Ferdinand Lundquist.
Det jag minns mest, är deras  fantastiska julskyltning. Man kunde stå i timmar och titta på alla tomtar och andra figurer som rörde sig innanför skyltfönstren. Idag är det NK som huserar i byggnaden. Bilden är tagen kring 1960.

Nästa bild på Ferdinand Lundquist är hörnet Drottninggatan - Östra Hamngatan.
Bild: Göteborgs Stadsmuseum
Till höger om Ferdinand Lundquist låg biografen Cosmorama. Idag är den som alla "riktiga" biografer nedlagd och i lokalerna finns nu butiken Lagerhaus. Filmen Linje Lusta med Marlon Brando och Vivien Leigh i de ledande rollerna hade svensk premiär den 13 februari 1952. Klicka på bilden så ser ni de coola solglasögonen på damen i mörk kappa!
Bild: Göteborgs Stadsmuseum
Till vänster om Ferdinand Lundquist låg gamla fina Arkaden som tyvärr revs 1972. Istället byggdes "nya" Arkaden som blev ett fruktansvärt fult och tråkigt kvarter. På bilden syns det vackra tornet, den legendariska musikaffären Waidele och Brobergs Tobak. En s.k. fontellare syns också till vänster om
övergångsstället. En fontellare var en speciell trafikdelare som bara fanns i Göteborg. Den var gul och svart med en huv som innehöll belysning. Det var göteborgs polismästare Ernst Fontell som uppfann dessa för att höja säkerheten för gående.


En bild på Nya Arkaden. Som synes har "fontellarna" återkommit på vissa platser i Göteborg.


Gamla Arkaden med julskyltning.
Bild: Göteborgs Stadsmuseum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar