tisdag 9 augusti 2011

Håby-Sjöberg

Omkring 1970 drev Stig Sjöberg motell och mc-firma i Håby i Munkedals kommun. Han var väldigt inspirerad av USA och gick alltid med cowboyhatten på huvudet. Även hans reklam var annorlunda än den vi var vana vid i Sverige på den tiden.
Håby-Sjöberg på en H-D Sportster

Här ett par annonser från MC-Nytt december 1970.
Klicka för större bilder


Vid årsskiftet 1971/72 såldes mc-firman till Lennart Westin, mera känd som Lelle. Han drev redan två Lellesbutiker, en i Uppsala och en i Stockholm, och tyckte väl det var ett bra läge nära den norska marknaden. Många norrmän åkte gärna över till Sverige för att handla mc-kläder och tillbehör till bra priser.
Den officiella anledningen till försäljningen av mc-firman var att Herr Sjöberg köpt en sockerplantage i Cairns i nordöstra Australien. Den verkliga tycks ha varit att han fått både kronofogden och polisen efter sig. Pengar som skulle gått till staten hamnade istället i Stigs egna fickor. Dessutom ryktades det om att han skulle ha importerat och sålt "varor" som man absolut inte fick sälja i Sverige, men som hade en väldigt bra vinstmarginal..... Enligt uppgift emigrerade han i alla fall till Australien.
Mc-Center i Håby efter att Lelles tagit över.
Lelle 1972
Mc-firman är nedlagd och motellrörelsen har flyttat. Så här ser det ut idag. Fd. Håby Motell är den grå byggnaden till höger.
Bilden är lånad från farbror-sid.se

2 kommentarer:

  1. Bra spaning Perra!
    Mer färska och egna bilder kommer på min nya sida, välkommen!

    SvaraRadera
  2. Kul med lite info om "legenden" Håby-Sjöberg
    Jag vet att tidningen "Bike" på 80 talet gjorde ett hembesök hos honom i Australien i samband med en reportageresa därnere. Vill minnas att han då uppenbarligen var i fin form.

    SvaraRadera